Fair Trade is een wereldwijd symbool.

Koop je een product voorzien van het Fair Trade logo dan draag je bij aan het verbeteren van de levensomstandigheden van boeren in ontwikkelingslanden. Het Fair Trade keurmerk geeft aan dat producenten en handelaars voldoen aan de Fair Trade voorwaarden en criteria. In Nederland wordt het Fair Trade keurmerk beheert door stichting Max Havelaar.

Het Fair Trade logo vertegenwoordigt de visie en de waarden van Fair Trade.
De cirkel symboliseert de samenwerking tussen consumenten, bedrijven en boeren om middels koopgedrag een bijdrage te leveren aan betere levensomstandigheden. De blauwe lucht staat voor optimisme, groen staat voor groei en de opgeheven arm voor verzelfstandiging.

Tegenwoordig zijn er wereldwijd al 27.000 producten voorzien van het Fair Trade logo en zijn Fair Trade producten verkrijgbaar in meer dan 120 landen. In Nederland, België, Zwitserland en Frankrijk heeft het logo ook de benaming Max Havelaar.Heeft een product het Fair Trade logo dan betekent dat dat alle ingrediënten welke Fair Trade ontwikkeld zijn ook Fair Trade zijn. Het Fair Trade keurmerk is wereldwijd het meest herkenbare ethische label.

Fair Trade staat dus voor duurzame ontwikkeling met respect voor mens en milieu. De vraag naar Fair Trade producten blijft gelukkig stijgen, wat Fair Trade boeren de kans blijft geven hun producten te kunnen verkopen. Tegenwoordig is er veel keus in Fair Trade producten en deze worden in Nederland al aangeboden door 140 bedrijven (bron: Max Havelaar).

In 2013 liet het Fair Trade keurmerk in Nederland een groei zien van 13,5% (bron: Max Havelaar). De meeste Fair Trade aankopen vinden plaats in de supermarkt waar het Fair Trade assortiment zich aan het uitbreiden is.
Ruim 70% van de Nederlanders vindt dat Fair Trade levensmiddelen bijdragen aan een betere wereld (bron: NCDO Nederlanders en Fairtrade 2011).

Fair Trade maakt nog maar een klein deel uit van de totale wereldhandel dus een verdere groei van het Fair Trade marktaandeel blijft essentieel. Het is dan ook belangrijk om het Fair Trade product te promoten als een eerlijk maar ook als een gezond product met een hoge kwaliteit welke op duurzame wijze is geproduceerd.

Wil je weten welke producten het Fair Trade keurmerk hebben? Kijk dan bij Max Havelaar.
Wil je meer weten over de werking van Fair Trade? Lees dan verder op Fair trade original